Details uit stillevens van 17de eeuwse Nederlandse schilders. Werk van o.a. Jacob van Campen, Osias Beert, Clara Peeters, Joachim de Beuckelaer.
Pijler 3: Ontvankelijkheid voor buitenlandse invloeden
In deze zaal ziet u een compilatie van 17de eeuwse stillevens en pronkstukken. Het is een lofzang op de rijke en overdadige eetcultuur van de Gouden Eeuw. Nederland was een wereldmacht en de elite kon zich luxe en exotische producten veroorloven. Dit illustreert tegelijk de derde pijler van de Nederlandse eetcultuur:
de ontvankelijkheid voor buitenlandse invloeden. N
aast inheemse oesters, kreeften en kazen zijn ook veel niet-inheemse producten uitgestald, zoals citrusvruchten, granaatappel en specerijen. Wat hier van origine niet groeide, asperges en artisjokken bijvoorbeeld, werd gekweekt, al dan niet aangepast of gemanipuleerd tot nieuwe varianten. Inmiddels is Nederland een van de grootste groente-exporteurs ter wereld. Vooral tomaten en paprika’s worden naar het buitenland verscheept. De kreeft is alom aanwezig op de 17de eeuwse stillevens. Niet de hedendaagse culi-favoriet, de Oosterscheldekreeft, maar een voorouderlijke soort die ooit rijkelijk door de Zeeuwse wateren bewoog, maar mede door de Deltawerken verdween en plaats maakte voor een nieuwe variant.