Houten dekschaal
Herkomst: Cabinda, Kongo/ Rijksmuseum voor Volkenkunde Leiden
Datum: ca. 1880
Deze houten schaal heeft de vorm van een Europese soepterrine. De schaal maakt deel uit van een 84-delig houten servies waaronder vijf dekschalen, twaalf borden, twaalf lepels, messen en vorken, een slacouvert, een voorsnijmes en vork, twee messenleggers, drie theekopjes met schoteltjes en twee soeplepels. De Kongolese houtsnijder kopiee r de Europees Wedgwood porselein en voegde lokale bloem- en dierfiguren toe. Dit servies is nooit als servies gebruikt, het is vroege toeristenkunst.
Metate of maalsteen met jaguar
Herkomst: Costa Rica / Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden
Datum: tussen 11de-15de eeuw
Een metate wordt gebruikt voor het fijnwrijven van mais, zaden, granen of gedroogde chilipepers. Dit zeer oude exemplaar van vulkanische steen is opgegraven in Nicoya in Costa Rica. Hij heeft de vorm van een jaguar, een symbool van macht in pre-Columbiaanse culturen van Midden- en Zuid Amerika.
Bij deze metate werd geen bijbehorende mano (een roller) gevonden. Dit betekent dat hij waarschijnlijk een ceremoniële functie had met een diepere symbolische betekenis
Kruidnagel set
Olie-, soja- en azijnstel, theekan, kop en schotel gemaakt van kruidnagels
Herkomst: Molukken/ Rijksmuseum voor Volkenkunde Leiden
Datum: ca. 1900
In de koloniale tijd legde de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) kruidnagelplantages aan op de Molukken. Met de wereldwijde specerijenhandel (peper, nootmuskaat, kruidnagel) maakte Nederland toen enorme winsten.
Nu wordt de kruidnagel nog steeds verbouwd op de Molukken, vooral voor de productie van kretek (sigaretten met kruidnagelaroma).
Dit kruidnagel 'servies' is gemaakt en verkocht als een souvenir.
“Snelkookpantoffel”
Herkomst: New Mexico (Zuni)/ Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden (NL)
Datum: onbekend
We weten niet precies waarvoor dit soort potten dienden. Een veel gehoorde theorie is dat de Zuni-indianen ze gebruikten als 'snelkookpantoffel' om snel voedsel in te verhitten. De pot zou dan met de neus in het vuur geschoven worden, zodat de hitte zich door de hele 'schoen' verspreidde. Het aardewerk van de Zunis is van dermate hoge kwaliteit, dat het direct in het vuur kan worden geplaatst, zonder te barsten. In de loop der eeuwen hebben de Zunis potten gemaakt in allerlei vormen, toegespitst op het gebruik. De versieringen, meestal in zwart of rood uitgevoerd op een onderlaag van wit slib, hebben allemaal symbolische betekenissen die te maken hebben met vruchtbaarheid.
Rijstkoekjespan met vuurpot
Herkomst: Thailand
Datum: 2006
Deze pan van gebakken klei heeft 12 kuiltjes met allemaal aparte dekseltjes. In Thailand bakt men hier khanom krok oftewel hartige of zoete rijstkoekjes in. Ieder kuiltje met deksel fungeert als een klein oventje. De pan wordt verhit boven een vuurpot met gloeiende houtskool
Tegenwoordig zijn deze pannen meestal van aluminium of gietijzer, maar op het platteland zijn aardewerken pannen zoals deze nog steeds in gebruik.
Perzische kookpot
Herkomst: Perzische supermarkt, Rotterdam
Datum: 2006
Dit is een kookpot gemaakt van zeepsteen. De pot kan direct op het vuur en wordt in Iran nog steeds gebruikt voor het maken van stoofgerechten ( khoresht) .
Het voordeel van koken in een zeepstenen pot is dat het materiaal geen smaken absorbeert, de warmte gelijkmatig verdeeld en lang vast houdt.
Bewaarschaal voor sagomeel
Herkomst: Mimika, West-Papua
Datum: 2008
Kamoro Papoea’s in het Mimika gebied in West-Papua (voormalig Nederlandsch Nieuw-Guinea) zijn beroemd vanwege hun houtsnijkunst. Deze bewerkte schaal met deksel heeft de vorm van een vogel en is bedoeld om sagomeel en (eetbare) larven in te bewaren.
De schaal werd naar Nederland gebracht en geveild tijdens het Kamoro Festival in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden.
Mok
Herkomst: Stoke-on-Trent /Ashmolean Museum Oxford (GB)
Datum: ca. 1965
Mok in de vorm van Winston Churchill, ontworpen door E.T. Bailey voor Burleigh aardewerk in Stoke-on-Trent.
Aluminium gegoten kookpot
Herkomst: de Bukoki markt te Niamey in Niger (Westelijk Sudan)/ Rijksmuseum voor Volkenkunde
Datum: ca. 1990
Rechaud
Herkomst: Ethiopische winkel, Rotterdam
Datum: 2010
Zwart aardewerken rechaud met bijbehorende schaal
Tagine
Herkomst: rommelmarkt Carpentras, Frankrijk
Date: 2011
Met koper beslagen, aardewerken kookpot van Noord-Afrikaanse herkomst.
Toprak
Herkomst: winkel Haarlem
Datum: 2006
Traditionele kookpot van aardewerk uit Anatolie
Kookpot
Herkomst: Marokko
Datum: onbekend